Fettsuging

Flere og flere vurdere fettsuging

Fettsuging er blant de mest utførte og populære kosmetiske inngrepene rundt om i verden. Siden midt på 70-tallet har kvinner og menn i alle aldre gjennomgått denne operasjonen.

Metoden er videreutviklet siden den gang og brukes også mye i kombinasjon med andre typer kosmetiske inngrep. Andre benevninger som brukes er også liposkulptur, fettfjerning og firgurforming.

Vi har hatt dette inngrepet tilgjengelig i 45 år, men det kan virke som det er blitt mer allment og mer stuerent de siste årene. Det snakkes mer åpent om det og kjendiser står frem og innrømmer åpent at de har gjort det. Internett og sosiale media har nok bidratt til at kosmetiske inngrep er blitt akseptert og mindre tabu.

Enkelte kjente personligheter snakker om hva de har gjort eller ønsker å få gjort, like naturlig som de snakker om andre hverdagslige ting. Her i Norge har man også hevet seg på trenden og flere bestiller time til botox like uanstrengt som de booker frisørtimen sin.

Kjendiser står frem

Enkelte forsøker ikke å skjule inngrepene, men står frem og kunne like gjerne brukt en megafon. Rapperen Cardi B. fortalte at hun hadde tatt fettsuging i etterkant av fødselen til hennes første barn. Dette sto hun på scenen og fortalte under en konsert.

fettsuging og andre ulike inngrep

Tidligere spekulerte man på om kjendisene hadde gjennomført fettsuging og andre ulike inngrep. Nå står mange frem og forteller om det, de deler også åpent om hvor fornøyd eller misfornøyd de er med resultatene.

Når vi vanlige mennesker ser hvor lettvint kosmetisk kirurgi både omtales og vises i sosiale media, påvirker det selvfølgelig oss også. Det reklameres også mer og man ser at man her i landet har et bra antall seriøse klinikker å velge mellom.

En av deltakerne i Real Housewives of Atlanta Nene Leakes, innrømmer at hun er forfengelig og har derfor gjennomgått to ulike kosmetiske inngrep. Hun har gjort både fettsuging og neseplastikk. Menn står også frem og forteller om sine historier og erfaringer med kosmetisk kirurgi. Sangeren Clay Aiken, fikk gjort fettsuging i kombinasjon med et inngrep rundt kjeven.

Fettsuging og slanking

Enkelte har hevdet at fettsuging er blitt så populært fordi det er så mange i den vestlige verden som er overvektige. At man lever i en tid hvor man enten er supersunn og deltar på Iron man og CrossFit, eller er overvektig, avhengig av gatekjøkkenmat og sitter plassert foran tv og dataskjermen store deler av tiden.

Fettsuging og slanking

Det er nok riktig at vi lever i en tid hvor ytterlighetene ofte er svært synlige. Men som slankemetode er ikke fettsuging en kandidat.

Hvem har ikke tatt et tak i sideflesket og slengt ut en tanke og en kommentar om at det kanskje er på tide med fettsuging. Hvis man derimot setter seg ned og leser om fettsuging så ser man raskt at det ikke er en slankemetode. Kirurgene setter faktisk opp en øvre grense på at personer ikke skal ha en BMI på over 30.

Man kan heller ikke være undervektig for da er det lite fett å fjerne. En god kandidat til fettsuging skal være normalvektig og dette er fordi det sikrer best mulig resultat og reduserer risikoen for komplikasjoner.

Figurforming

Etter å ha trent og holdt seg i form med fysiske aktiviteter, sunt kosthold eller dietter, er man ofte ikke helt fornøyd og ofte frustrert over enkelte områder på kroppen. Fettsuging er en gunstig metode for å fjerne fettansamlinger som er vanskelig å fjerne på andre måter.

Figurforming

De fleste av oss har gjerne ett eller flere steder som ikke påvirkes av det vi gjør uansett hva vi gjør. Dette er noen ganger omtalt som de «stae» fettdepotene. Eksempler på slike områder er

  • Hake og hals
  • Brystet og magen
  • Midjen og hofter
  • Rumpen, lår og innsiden av knær
  • Overarmer og rygg

Kirurgen går ofte inn flere steder under samme operasjon og dermed kan kirurgen forme kroppen. Det er viktig at man ser på kroppsfasongen og proporsjoner slik at sluttresultatet blir naturlig og bra.

Er fettet borte for godt?

Som voksen produserer ikke vi mennesker nye fettceller. De vi har er de vi kommer til å ha. Fettcellene kan vokse og ese ut. Et slankt menneske har om lag like mange fettceller som en overvektig person, det er størrelsen som er annerledes. Nå vi legger på oss så gjør fettcellene det også. På samme måte vil disse cellene reduseres i størrelse når vi går ned i vekt.

Er fettet borte for godt

Når vi gjennomgår fettsuging og fettcellene fjernes fra et bestemt område, er altså mengden fettceller borte permanent fra akkurat det stedet. Hvis dette for eksempel er magen man fjernet fettceller fra, så kan magen igjen øke i omfang hvis man går opp i vekt.

De gjenværende fettcellene kan fortsatt bli større hvis man går opp i vekt. Det er ikke mulig eller forsvarlig å fjerne absolutt alt fett fra de enkelte områdene. Noen fettceller må blir igjen.