Smålån

Hva er et mikrolån?

Du har sett ordet før, ofte i sammenheng med søk etter forbrukslån eller smålån. Ordet dukker opp blant resultatene, men hva er egentlig et mikrolån?

Hva skal jeg med et mikrolån?

Mikrolån er veldig små lån og ofte ikke større enn kr 10 000. Slike små lån er i utgangspunktet beregnet på dem som for en kort periode plutselig ikke får endene til å møtes. Står du og mangler noen få tusen kroner til et par regninger og ikke vil låne penger av venner og bekjente, kan et mikrolån løse et kortvarig problem. Du får tilgang til penger raskt og kan selv bestemme hva de skal brukes til. Fordelen med et mikrolån er at de utbetales ganske raskt og det er enkelt å betale tilbake, da beløpene ikke er så store.

Lånegrense på kr 10 000

Det er ikke alle banker som tilbyr mikrolån. Det finnes en del som tilbyr forbrukslån fra kr 5000 og opp til kr 500 000, men det er ikke mange långivere som kun tilbyr slike små lån. Dette skyldes blant annet at et mikrolån kun er en betegnelse for et forbrukslån. Og så har det vært flere aktører som utnytter at folk med dårlig økonomi trenger å låne penger fra tid til annen. De som tilbyr rene mikrolån har ofte en lånegrense på kr 10 000. Du må betale lånet tilbake på mindre enn seks måneder og den effektive renten er ofte på vanvittige 1500%. Dette betyr at du får en rådyr finansieringsløsning. Skal du derfor bruke et lite lån i en kortere periode, så se etter dette hos de aktørene som tilbyr vanlige forbrukslån. Her kan du velge lån helt ned til kr 5000 og nedbetale lånet over ett år. Renten vil være mye, mye lavere. Alternativt kan du søke om et mikrolån i den banken du bruker til daglig. Se en oversikt over aktører på www.billigeforbrukslån.no/smalan/

Smålån på dagen

I praksis

Du kan søke om mikrolån hos flere ulike finansieringsselskaper. Når du sender inn søknaden din, vil denne gå gjennom en kredittvurdering. Banken har noen krav som må oppfylles for å få lånet godkjent, men ettersom lånesummen er lav vil også kravene være lavere. Dette går primært på hvilket krav banken setter til inntekten din. Utover krav om inntekt, må du også oppfylle krav om alder. De fleste långivere krever at du er minimum 20 år gammel for å kunne søke om lån. I tillegg kreves det at du har fast adresse i Norge, er norsk eller har bodd i Norge i 3 år eller mer, og at du ikke har noen betalingsanmerkninger.

Når din søknad har vært gjennom en kredittvurdering, vil du få svar kort tid etter. Blir søknaden din godkjent, kan pengene utbetales ganske raskt. Banken vil sende deg et tilbud om lån og med hvilke betingelser som er tilknyttet lånet. Godtar du disse kan du som oftest godkjenne lånedokumenter og betalingsplanen med din BankID. Pengene vil da bli overført til den kontoen du satte opp i søknaden din og du kan bruke pengene til det formålet du hadde tenkt.