Strikkeoppskrifter

Gjør strikking enkelt med strikkeoppskrifter

Strikking er en populær hobby som gjør at man kan lage sine helt egne plagg i akkurat de fargene og stilene man selv ønsker. Det finnes haugevis av ulike strikkeoppskrifter som gjør det enkelt å strikke hvilket som helst klesplagg eller tilbehør.

Hvordan lære seg å strikke

Alle kan lære seg å strikke og det er ikke like avansert som det mange tror. Strikking er egentlig svært enkelt, og det finnes også enkle oppskrifter som er tilpasset nybegynnere.

Garn og garnkvalitet

Før man setter i gang med strikkingen må man velge seg ut hvilket garn man ønsker å benytte seg av. Når man skal velge garn er det ikke bare fargen man skal ta hensyn til, men også garnets type og kvalitet. Det finnes utrolig mange forskjellige garntyper å velge mellom, alt fra tradisjonelle ull eller bomullsgarn, til effektgarn i blandingskvaliteter.

Hvordan lære seg å strikke

Kvaliteten på ulike garntyper vil variere, og hvordan garnet føles ut vil også være forskjellig fra den ene typen garn til den andre. For eksempel er garn med angoraull svært mykt, mens garn som er syntetisk ikke vil ha samme mykhet eller kvalitet. Hvordan garnet kjennes ut vil også variere ut ifra hvordan garnet blir tvunnet, hvilket dyr eller plante garnet er hentet fra og hvordan fiberne blir etterbehandlet.

Ull og andre garntyper

Ull er en av de vanligste og mest ettertraktede garntypene. I tillegg til å både føles og se svært behagelig ut, har også ull den egenskapen at det varmer svært mye mer enn for eksempel bomull. Det finnes svært mange forskjellige ull, -og garntyper, og under er de mest populære typene som brukes til strikking listet.

Ull fra sau

Saueull finnes i utrolig mange forskjellige kvaliteter. En av de beste og mest «eksklusive» typene av ull er merinoull. Denne typen ull kommer fra merinosau og er ekstra myk og fin. I Norge har de fleste sauerasene grov ull.

Ull fra alpakka

Alpakkaull kommer fra ullen til alpakkaer. Denne ullen sies å være noe varmere enn ullen som vi får fra sau, i tillegg til at den beskrives som «kløfri», altså at den i mindre grad irriterer huden, sammenlignet med saueull.

Mohair

Mohairull kommer fra geiterasen «Mohair». Denne ullen er svært myk og ettertraktet. Fibrene i mohairull er glatte og tynne og denne typen ull er derfor mykere enn vanlig saueull. Plagg som er strikket av mohairull fremstår ofte som svært glansfulle, i tillegg til at de ikke krymper. En genser som er strikket i mohairull vil i de aller fleste tilfeller klø mindre enn en genser som er strikket av saueull.

Bomull

I motsetning til de ulltypene som er listet over, er ikke bomull hentet fra et dyr. Bomull er fibre som blir hentet fra bomullsplanten. Bomull er et av de mest populære stoffene som brukes ved produksjon av klær. Bomull varmer ikke like mye som andre ulltyper.

Silke

Mange er ikke klar over at man også kan strikke med silke. Silke er fibre fra kokongen til silkeormer. Disse fiberne kan variere i lengde uti fra hvor på kokongen fibrene blir hentet fra. Silke anses som svært luksuriøst.

Lin

Lin blir laget ut ifra fiberne fra linplanten. Denne typen garn blir også noe stivt og er ofte lite elastisk. Lin er et populært stoff å bruke om sommeren grunnet sine gode og pustende egenskaper.

Syntetiske materialer

Syntetiske materialer anses ofte som å være av lavere kvalitet enn ull eller andre natur-materialer. Eksempler på syntetiske materialer er akryl, polyester og polyamid. Disse kan brukes alene slik at man får et helt garnnøste av syntetisk materiale, eller man kan blande det med andre ulltyper. Det er veldig vanlig å blande inn noe syntetisk inn i tråden på garnnøster for å forsterke tråden eller tilføre garnet andre egenskaper.

Strikke med noe annet enn garn

Man kan strikke med mye mer enn bare ulike garntyper. Materialer slik som hyssing, metalltråder og bånd er materialer som man enkelt kan bruke til strikking. Her er det bare fantasien som setter grenser for hva som går an.

Pinnetykkelse

Pinnetykkelsen man burde benytte seg av vil variere ut ifra hvordan resultat man ønsker å oppnå og om man følger oppskrift eller ikke.

Hvis man følger en strikkeoppskrift er det alltid en anbefalt tykkelse som står oppført i oppskriften. I de fleste tilfeller vil man oppnå riktig strikkefasthet ved å bruke den anbefalte pinnetykkelsen, men dette er ikke alltid tilfelle.

Strikking og Pinnetykkelse

Pinnetykkelsen som blir oppgitt i oppskriften er kun en anbefaling, men det gir ingen garanti for at strikkefastheten blir riktig. I tillegg til pinnetykkelse er det mange faktorer som spiller inn for å oppnå riktig strikkefasthet. For eksempel vil det å strikke veldig løst eller veldig stramt påvirke strikkefastheten.

Altså er ikke det ikke viktigst at man følger den anbefalte pinnetykkelsen, men at man sørger for at strikkefastheten blir riktig. Mer om strikkefasthet blir beskrevet lenger nede i artikkelen.

Hvis man strikker uten oppskrift, bør man se på det garnnøste man bruker. Der vil det ofte være oppgitt en lapp med angitt strikkefasthet og pinnetykkelse. Dersom man holder seg til den strikkefastheten som står oppgitt på garnet, vil man i de fleste tilfeller unngå å strikke verken for stramt eller for løst.

Dersom man ønsker en løs strikkefasthet, bør man strikke med tykkere pinner. Tynnere pinner brukes dersom man ønsker en strammere strikkefasthet.

Strikkefasthet

Strikkefastheten brukes som et hjelpemiddel for at målene i strikkeoppskriften, skal samsvare med de målene man får på det ferdigstrikkede produktet. Strikkefastheten brukes for å få et mål på hvor mange masker det er plass til i bredden og i høyden på plagget man skal strikke.

Denne fastheten angis ofte for et område målt på 10×10 centimeter. Er man slurvete med strikkefastheten på plagget man strikker, er det vanskelig å oppnå samme mål som først planlagt. Derfor er det viktig å holde seg til den strikkefastheten som er oppgitt i den gitte strikkeoppskriften.

Hvordan måler man strikkefastheten?

For å måle strikkefastheten til et strikket plagg, starter man med å legge den strikkede delen på et flatt underlag. Man vil deretter ha behov for noe å måle med, enten en linjal eller en målestokk/målebånd. Man legger så plagget parallelt med linjalen elle målebåndet og teller maskene fram til 10cm.

Dette gjør man både i bredden og i høyden. Antallet masker man har i bredden vil være strikkefastheten i bredden, på samme måte vil strikkefastheten i høyden være antall masker man har på 10cm i høyden på plagget.

Dersom man opplever at strikkefastheten ikke er den samme som det som er oppgitt i oppskriften, kan det være en løsning å bytte til enten tykkere eller tynnere strikkepinner. Hva man bytter til vil avhenge av hvor løst eller stramt man strikker.

Inspirasjon: https://hipknitshop.no/hip/strikkeoppskrifter/