fiskerestaurant

Kan fiskerestauranter få opp interessen for fisk?

Man kan lese i artikler og nyere studier at fiskekonsumet i Norge er på vei nedover. Mange tenker at dette er snodig da vi er kjent for å være en fiskerinasjon. Norsk fisk og spesielt laks er delikatesser og luksusvarer i enkelte andre land.

  • Hva er egentlig trenden rundt om i verden når det gjelder folks spisevaner rundt fisk?
  • Hva er populært å spise av fisk og hvordan?

Hvorfor bør vi spise mer fisk? Akkurat det er enkelt å finne svar på. Det gir desidert en svært positiv helsemessig effekt ved å erstatte deler av kjøttet vi spiser med fisk. I tillegg er det ikke minst bra for miljøet. Havet er en ressurs vi mennesker bør hente mer av maten vår fra, men samtidig sørge for at det gjøres på en bærekraftig måte for kloden vår.

Forskning viser forbløffende resultater

Opp gjennom årene har store og dyptgående studier vist at fisk uten tvil kan forlenge livene våre, og hjelpe til med at vi kan unngå farlige livstruende sykdommer. I et forskningsprosjekt som ble gjort over flere år på 229 kvinner med påvist hjertelidelse, fant man utrolig god respons på kroppens påvirkning av fisken de spiste.

Fisk

En gruppe av disse kvinnene kvinnene spiste to eller flere måltider i uken av fisk over en tre-års periode. Deres hjertesykdommer hadde utviklet seg mye mindre eller stanset i forhold til de kvinnene som ikke spiste fisk.

  • Fisk med hvitt kjøtt er et protein med svært lavt innhold av fett. Perfekt kilde med til protein for alle og er supermat for de som trener eller bare vil holde seg i form.
  • Fisk som er fettrik på de viktige Omega-3 fettsyrene er enormt viktig for kosten vår siden den menneskelige kroppen ikke lager særlig av dette selv.
  • Fisk inneholder lite av de skadelige Omega-6 fettsyrene som finnes i rødt kjøtt.

Som nevnt ovenfor så kan fisk som laks på grunn av sitt rike innhold av Omega-3 fettsyrer, hjelpe til med å redusere hjertesykdommer. I tillegg er det gjort videre forskning på fisk og dens rolle i forebyggingen av sykdommer som kreft, og spesielt kreft i nyrer, huden og tarmkreft. Studiene viser at fisk spiller en viktig rolle og hjelper ved forebygging av disse krefttypene.

Rimelig Australsk sjømat

Famous Fish er et spisested som også kalles «The modern fish and chips store». Australieren Steve Costi bygget videre på sin fars butikker som startet i 1958 og som solgte fersk fisk og ferdiglagede fiskeretter. Ideen var å kunne selge rimelige hverdagsretter av fisk til alle. Hovedtanken er at delikate og smaksrike retter av sjømat også kan være hverdagskost og lett tilgjengelig. Andre typiske «fastfood» streder og for eksempel rimelige pizza restauranter, finnes enkelte steder på hvert gatehjørne. Hvorfor skal det ikke være slik med fiskerestauranter også?

Menyen ved disse Famous Fish stedene er sterkt preget av at de er i Australia, og serveres mye av sjømaten grillet. Lokale råvarer som blekksprut preger menyen og ellers er menyens post «dagens fangst», avhengig av hva som faktisk er tatt opp av sjøen den dagen. Ellers ser man at både laks og reker er representert.

Fisk Som Fastfood

I Norge har vi restaurantkjeden Pink Fish, og de som driver disse har også tenkt i lik bane som den australske kjeden Famous Fish, at fisk kan og bør være rimelig hverdagsmat som smaker og frister like mye som hvilken som helst burgersjappe.

Pink Fish serverer rettene uformelt og til rimelige priser. Menyen består utelukkende av norsk laks tilberedt i en rekke spennende varianter som passer til alle i alle aldre. Ved å bruke fersk laks som tilberedes på bestilling får man muligheten til å tilpasse menyen og rettene etter hver enkelt bestilling. Rettene er inspirert av smaker fra både Norge og resten av verden og gjør dette til et spennende sted å spise for hele familien.

USA er ikke bare burgere og pizza

Reiser man gjennom de forskjellige statene vil man kunne merke seg at sjømat også er lokale delikatesser med lange tradisjoner flere steder i USA. I sørstatene er reker en meget viktig ingrediens man finner i mange retter. «Shrimp» kan man finne på menyen i supper, stekt, grillet og som for- eller hovedrett. Man finner egne fastfood steder som serverer shrimps på lik måte man får kjøpt fish and chips i Storbritannia.

På nord-østkysten rundt storbyen Boston, er sjømat en delikatesse både som hverdagsmat og til fest. Lenger nord i statene New Hampshire og Maine, finner man hummer som fastfood og som et naturlig valg for familier i alle aldre. «Lobster Shack» og mange andre lokale små spisesteder samt kjeder spesialiserer seg på denne delikatessen fra sjøen.

I Boston drar man til byens distrikt Little Italy for å oppdage små idylliske fiskerestauranter. De er så populære at man reiser langveis fra og noen spisesteder er så små at de kun har 4 bord og køen utenfor kan gå rundt hele kvartalet.

Fiskerestauranter og fiskeretter

Det trenger ikke alltid være rene fiskerestauranter som får folk til å velge fisk fremfor kjøtt. Ved å introdusere fisk og sjømat i flere tradisjonelle retter slik at man kan bli kjent med mulighetene kan bare være positivt. I Asia spises det fisk i alle varianter og resten av verden kan nok lære litt om muligheten fisk har i hverdagslige matretter av Asia. Hvorfor ikke også eksperimentere mer med fisk? Man gjør det ofte med kjøtt og av en eller annen grunn har man vegret seg når det kommer til fisk.

Kilder: