Forbrukslån

Trenger du virkelig et forbrukslån?

Før du søker om et kredittkort, forbrukslån eller eller lån i din bank, så er det fornuftig å tenke på om du virkelig trenger å låne penger. I tiden som vi er inne i nå i 2015, med økonomisk usikkerhet og stigende regninger, så velger mange mennesker å betale tilbake pengene de allerede har lånt i stedet låne mer.

Klarer din økonomi å betale tilbake lånet

Det er noen svært viktige spørsmål du må svare på før du tar opp en forbrukslån. Spør deg selv… «trenger jeg dette lånet?», hvis du har andre måter å finansiere kjøpet på, og hvis du har råd til å betale tilbake pengene du har tenkt å låne.

Hvis du har en tendens til å kjøpe ting på impuls, prøve å gi deg selv en angrefrist på minst to dager. Du kan finne du ikke er så opptatt av å kjøpe den.

Noen mennesker som låner penger glemmer å se hva kostnadene ved lånet blir ved å bruke en lånekalkulator til å regne ut kostnadene, gjør det enten uten å tenke på om de egentlig har råd til det, fordi kreditt tilbys på utsalgsstedet (for eksempel store kort); eller fordi de føler at de ikke har andre alternativ, men som ofte ikke er tilfelle. Det kan være at du kan frata foretar kjøp eller ikke gjør det i det hele tatt. Prøv å spørre deg selv:

Kan jeg vente til jeg har råd til å kjøpe varen uten å låne?

Hvis det er noe jeg trenger, er det en annen måte å få det (for eksempel bytte den til noe annet, å kjøpe den brukt, eller få det gratis fra en gratis resirkulering nettside)?

Kan du lagre opp eller bruke noen besparelser i stedet for å låne penger?

Hvis du virkelig ikke trenger å bruke penger i dag, så bør du seriøst vurdere å spare litt penger hver måned i stedet for å komme i gjeld.

Hvis du kan vente og spare opp til et kjøp, i stedet for å bruke kreditt, vil det koste deg langt mindre (med mindre du er kvalifisert for en 0% kredittkort avtale), så du slipper å betale renter. Det kan også ha blitt redusert i et salg eller om det er teknologi, oppgradert til en bedre modell.

Mobilbank

Spar før du bruker

Hvis du ikke har noen besparelser, men kan spare, for eksempel, 500,- i måneden, det vil ta deg et år å spare 6000,- og du ville ha tjent 60,- i renter (forutsatt at du er et grunnleggende kurs skattyter – noe som betyr at 20% skatt kommer av interessen du tjener – og at du setter inn penger på en konto å betale 3% i renter).

Hvis du har brukt penger fra sparekonto; forutsatt at sparepengene dine opptjente 3% i året, og at du har betalt skatt på grunnbeløpet (20%), vil du miste maksimalt 14% i renter hvis det tok deg et år å lagre 6000,- igjen.

Det betyr å bruke 6000,- fra din sparing ville ‘kostnad’ du maksimalt 6.140,- av den tiden du har lagt i rentetapet.

kredittkort

Hvis du har betalt 6000,- med kredittkort, lading en gjennomsnittlig rente på 17%, og hvis du har betalt gjelden tilbake med en hastighet på 500,- i måneden, ville det ta deg 14 måneder å tilbakebetale gjelden, og vil koste deg 580,- i renter.

Det betyr at du vil være 44,- (58,– 14,-) verre ved å betale på kredittkortet ditt, heller enn å innløse sparepengene dine.